Sunday, September 9, 2012

DI SEBALIK TABIR : PERSIAPAN MENGADAKAN JAMUAN RAYA PPKI 2012


PROGRAM : Persediaan Memasak Untuk Jamuan Aidilfitri PPKI 2012
TARIKH : 05 September 2012 (Rabu)
TEMPAT : Dapur PPKI
MENU : - Tapai Pulut
- Rendang Ayam
- Colek Buah


Berikut adalah antara yang menarik sepanjang aktiviti  dijalankan :


Pulut yang siap dikukus dan ditabur dengan serbuk ragi


Menggunakan 3 jenis daun untuk membungkus tapai - daun pisang,daun getah dan daun jambu laut


Sebanyak 400 biji tapai berjaya dihasilkan dengan menggunakan 3 kilogram beras pulut


Guru dan murid PPKI sedang menumis rempah ratus untuk membuat rendang ayam


Menggunakan 8 ekor ayam


Menu rendang ayam merupakan hidangan wajib jamuan raya PPKI SMKSO


Inilah hasilnya rendang ayam yang telah siap dimasak


Antara buah-buahan yang akan digunakan untuk membuat colek buah


~ Selain menu-menu ini, beberapa lagi menu lain akan dihidangkan kepada para jemputan dalam jamuan raya nanti ~

No comments:

Post a Comment