Saturday, August 11, 2012
CEK MEK MOLEK vs POPIA GORENG
TARIKH : 31 Julai & 1 Ogos 2012 (Selasa & Rabu)
TEMPAT : Dapur PPKI SMK Sultan Omar
MENU : Kuih Cek Mek MOlek & Popia Goreng
PENYERTAAN : 4 kumpulan (25 orang)
Berikut adalah antara yang menarik sepanjang program :
Mengupas dan membersihkan keledek
Keledek yang siap dipotong akan direbus sehingga empuk
Proses menghancur @ melenyek keledek sehingga menjadi lumat
Seterusnya mencampurkan tepung gandum dan diuli bersama-sama keledek sehingga menjadi satu adunan yang sebati
Menggentel adunan menjadi bulatan yang kecil
Kemudian bulatan tersebut dibentuk menjadi bentuk leper
Memasukkan gula di dalam adunan yang berbentuk leper tadi dan membentuknya menjadi bujur
Sedia untuk digoreng
Kuih Cek Mek Molek yang telah siap digoreng
Inilah hasil masakan kami !
Kuih Cek Mek Molek yang siap dihias
Setiap murid akan membawa pulang hasil masakan mereka untuk dimakan ketika berbuka puasa nanti
Menumis inti popia - taugeh dan lobak merah
Masing-masing tekun menggulung popia
Setiap kumpulan cuba membuat yang terbaik
Belajar membuat popia bersama-sama ahli kumpulan
Murid lelaki menunjukkan minat yang tinggi dalam bidang masakan ini
Popia siap untuk digoreng
Menggoreng popia sehingga masak
Popia gulung yang siap digoreng akan dibawa pulang ke rumah untuk dijadikan pemanis mulut berbuka puasa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment